Volop leven in Stadsbrouwerij ‘De Vleeghel’

Foto: Stadsbrouwerij 'De Vleeghel'

Met de ingebruikname van restaurant ‘Wittern’ ging bijna drie jaar geleden ook Stadsbrouwerij ‘De Vleeghel’ in bedrijf op CHV Noordkade in Veghel. De brouwerij had het voornemen meerdere echte Veghelse bieren te produceren.

Voor de Veghelse initiatiefnemers Marc Biemans, Ardie van Lankveld en Lucas Timmers is hun droom; ‘een mooie kleine ambachtelijke bierbrouwerij’ werkelijkheid geworden. En, er zit nog van alles op het vat.

Ardie: “De tijd is voorbijgevlogen. We hebben de ontwikkelingen hier op de Noordkade van dichtbij gevolgd en waar mogelijk sluiten we aan op evenementen en initiatieven alhier. Zo schenkt De Afzakkerij ons bier en gebruikt restaurant Wittern bieren van onze brouwerij ook voor hun stoverij gerechten. Ons bier Jonge Vleeghel valt kennelijk prima in de smaak bij een breed publiek. Eerst was deze alleen op fust te verkrijgen. Daarna kwam het flesje van 33 cl en nu ook in een fles van 75 cl. Deze zijn ook verkrijgbaar bij ‘Uw Bierspecialist’ in de Proeffabriek op CHV Noordkade.”

Kunststof glas voor speciaalbier

Nieuw is de ontwikkeling van een speciaal eigen kunststof bierglas voor bier van De Vleeghel. Marc: “Met dit fraaie kwaliteitsglas van kunststof op een voetje spelen we in op de vraag naar dergelijke veilige glazen bij evenementen zoals bierfestivals waarbij steeds vaker echt glas niet meer toegestaan wordt. Het drinken van bier uit dit alternatieve glas wordt ook door kenners als positief ervaren en we spelen hiermee in op de toekomst.”

Smaakvol bier

Ardie vervolgt: “Uitgangspunt van Stadsbrouwerij De Vleeghel is het brouwen van smaakvol bier die past bij het moment. In dat kader zijn er door ons inmiddels ook nieuwe bieren ontwikkeld zoals Lentebok en Herfstbok en Zomervleeghel Witbier. Ook hebben we in opdracht en ter nagedachtenis van een dierbare overledene een speciaalbier ‘Black Label’ van 8% gebrouwen dat nu ligt te rijpen. Voordeel van ons bovengegiste bier is dat het lang houdbaar is en eigenlijk steeds lekkerder wordt.  Ook bijzonder is Meierijstad Bier waarvoor we benaderd zijn door het Elde College uit Schijndel en dat we in samenwerking met brouwerij Sint Servattumus uit Schijndel hebben gebrouwen”.

Een Vleeghel met een kopstoot

Medio vorig jaar introduceerde distilleerderij de Pronckheer in Cothen enkele unieke ‘Kopstootjes’.  Deze oer-Hollandse traditie bestaat uit een combinatie van speciaalbier van microbrouwerijen en een bijpassende jenever, die van het bier is gemaakt.  Een van die combinaties was die van De Vleeghel Witbier en een daaruit gedistilleerde jenever. Een fantastisch geslaagde combinatie die een eervolle vermelding kreeg. Met de nieuwe distelleerdij op CHV Noordkade in Veghel zullen we dan ook zeker willen samenwerken om meer mooie distellaten te verkrijgen.

Investeren in de brouwerij

Marc besluit: “Stadsbrouwerij De Vleeghel is voor ons serieuze hobby die voor een belangrijk deel draait op de inzet van vrijwilligers. Het geld dat we inmiddels verdiend hebben met de verkoop van bier is allemaal weer geïnvesteerd in de brouwerij. Op die manier kunnen we blijven ontwikkelen en hebben we bijvoorbeeld een afvulmachine voor flessen kunnen aanschaffen. Die komt bijvoorbeeld weer goed van pas voor projecten van de brouwerij. Zo zijn er soms bedrijven of zelfs brouwerijen uit de regio te gast die een eigen bier willen brouwen en zelf onvoldoende capaciteit hebben. Ook krijgen we regelmatig bezoek van studenten van de HAS die interesse hebben in het brouwproces en verzorgen we rondleidingen en workshops.”

Vrijwilligers gezocht

Stadsbrouwerij De Vleeghel heeft met een brouwketel van 280 liter een flink aantal grote lagertanks van 500 liter voorlopig ruim voldoende capaciteit, maar feitelijk onvoldoende menskracht om aan de vraag naar speciaalbieren te voldoen. Daarom worden vrijwilligers die ‘gevoel bij bier’ hebben, interesse hebben in het brouwersvak en alle bijbehorende werkzaamheden en over voldoende vrije tijd beschikken, van harte uitgenodigd. Stuur daarvoor een mailtje naar [email protected]

 

Reacties