Meesters PABO Veghel geven les over Sint Barbara Gilde

Foto: Ruud Eekhof

Studenten van de PABO Veghel, Adri van de Sande en Paul Ketelaars overhandigden gisteren het lespakket voor geschiedenis over “t Gilde” aan Gildebroeders Ruud Eekhof en Ruud Vermeulen.

Het werkstuk gaan zij en anderen gebruiken om les te geven op basisscholen in de regio over het Gilde. Zij willen met deze lessen vragen bij de jeugd voor “respect en broederschap” zodat dat in de huidige samenleving weer op de eerste plaats zal komen. “In het Gilde ben je broeders, je zorgt voor elkaar, helpt elkaar en deelt dezelfde belangen”, schrijven ze in hun voorwoord.

Jeugd-Gildedag in mei met 350 leerlingen

Het Veghelse Gilde ontvangt op dinsdag 23 mei uit Meierijstad, dus Veghel, Erp, Sint-Oedenrode, Eerde, Mariaheide, Schijndel in totaal 13 klassen van 10 scholen. Voor die tijd hebben de meeste scholen kennis gemaakt met vertegenwoordigers van het Gilde en de lessen van de studenten Adri en Paul.

Op die dag zijn er allerlei Middeleeuwse spelen en wedstrijden, waarbij prijzen en titels gewonnen kunnen worden. Het Gildeterrein is daarvoor te klein en daarom heeft het bestuur van voetbalvereniging Blauw-Geel vier voetbalvelden in bruikleen gegeven. Bovendien komt daar een tent en een replica van het Veghelse kasteel te staan.

Kring-Gildedag op 28 mei met 14 Gilden uit de regio en 1 uit Duitsland

Vertegenwoordigers van alle Gilden komen al op 23 mei het Veghelse Gilde helpen om die dag met alle basisscholieren goed te laten verlopen. Maar op zondag 28 mei dan komen ze Veghel ‘s-morgens met een mars door het dorp opluisteren vanaf de Lambertuskerk waar de Gildemis met de Bisschop van Den Bosch plaatsvindt. Op diezelfde velden van Blauw-Geel waar de scholieren de wedstrijden hebben gehouden zullen de Gilden strijden om de prijzen en de zilveren herinneringsschilden tijdens de Gildewedstrijden. Jumelagestad Goch zal ook met het Sankt-GeorgiusGilde deelnemen.

28 mei is een dag om in je agenda te reserveren

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen